Begin 2015 liep ik te balen dat ik al 2 jaar rond liep met het idee om zelf traditioneel voorgebakken friet te gaan produceren en ik nog steeds niets ondernomen had.

Ik zag/zie bij alle klanten van Vers Select dat iedere kok enorm begaan en trots is op zijn vak en op de producten die hij maakt. Dat vind ik prachtig en daar kan ik enorm van genieten.

Ze zijn super trots op hun nieuw verzonnen gerecht en bellen mij dan vaak enthousiast op wat ik er van vind. Ik kan dan meteen de vragen beantwoorden die betrekking hebben op mijn vakgebied. Weken, soms maanden, wordt er binnen elke keukenbrigade gebrainstormt en geworsteld om tot het perfect passende gerecht te komen. Rekening houdend met seizoen en nieuwe trends.

En dan is daar het moment. Wat te doen met de bijgerechten?!

Gaan we friet serveren bij de mooie gerechten in ons restaurant, die ook verkrijgbaar is in de cafeteria?! NEE. Natuurlijk niet!

Vaak wordt er dan vanuit gemak gekozen voor een van de grote friet-merken, terwijl het eigenlijk afbraak is aan de mooie menukaart, waar het hele keukenteam hard aan heeft gewerkt. Je gaat/wil toch niet een standaard ‘kant en klaar’ product wat bij elke cafeteria verkrijgbaar is, bij jouw mooie gerecht serveren? Dat gerecht waar zo hard aan gewerkt is? Elke kok zou het liefst eigengemaakte friet serveren. Maar zelf friet maken kost veel extra tijd, ruimte en is vaak duurder. En dan haakt men vaak af. Maar wat is dan het alternatief?

Met die gedachten worstel ik al jaren en ben ik op zoek gegaan. Er moet toch een beter en puurder product zijn dan al die grote fabriek-merken? Een friet waar elke horeca ondernemer met een reastaurant/hotel/catering/bar/club/brasserie/eetcafe blij van wordt en trots op is. Een friet die de mooie gerechten van de menukaart aanvult in plaats van afbreekt.

Maar de conclusie is eigenlijk heel simpel. Als wij dit willen moeten we dit zelf gaan produceren en aanbieden. En zo is De FrietFabriek ontstaan.

Daarnaast zitten we met alles dicht bij het vuur. Al jaren ben ik aan het praten en kijken met de oom van mijn vrouw Michelle naar mogelijkheden daarin. Bas Ampt is boer in Goudswaard en teelt aardappelen. Prijzen en teelt staan onder enorme druk, terwijl de producten die geteeld worden in de Hoeksche Waard van fantastische kwaliteit zijn door de lokale kleigrond. Dus ligt het voor de hand om als oer-hoekschewaadse ondernemer de fantastische aardappelen van de zware kleigronden rondom Goudswaard hiervoor te gaan gebruiken.

DBF-20150826-0127.gif